instructions


ΦΥΤΕΥΣΗ

 

Ανοίγετε λάκκο λίγο πιο μεγάλο από το ύψος της γλάστρας. Το επιφανειακό χώμα τοποθετείται στην μια πλευρά του λάκκου και το υπόλοιπο στην άλλη. Στο βάθος του λάκκου τοποθετείστε το επιφανειακό χώμα μαζί με μια χούφτα υπερφοσφωρικό λίπασμα 0-48-0 και ανακατέψετε το .Αφού βγάλετε το φυτό από την γλάστρα τοποθετείστε το στον λάκκο, συμπληρώστε με το υπόλοιπο χώμα και πιέστε το ελαφρά, και ποτίστε.

ΑΡΔΕΥΣΗ

Το πότισμα των νεαρών δέντρων εξαρτάται από το έδαφος και από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Αν τα φυτά φυτευτούν τον Χειμώνα πιθανώς να μη χρειαστούν πότισμα . Τον πρώτο χρόνο φύτευσης , την Άνοιξη, αρχίζουμε να ποτίζουμε όταν σταματήσουν οι βροχές με 5 λίτρα νερό ανά δενδρύλλιο κάθε 7 ημέρες. Όσο ο καιρός προχωρά και αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυξάνομε την ποσότητα του νερού σε 7 λίτρα τον Απρίλιο και Μάιο, 10 λίτρα τον Ιούνιο και 15 λίτρα τον Ιούλιο και Αύγουστο. Από τον Σεπτέμβριο αρχίζουμε να μειώνουμε σε 10 λίτρα, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο σε 5 λίτρα και όταν αρχίσουν οι βροχές σταματούμε το πότισμα. Εννοείται ότι αν τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχουν βροχές , θα πρέπει να ποτίζουμε . Το πρόγραμμα αυτό ισχύει φυσικά για εδάφη μέσης έως βαρετής σύστασης .Για εδάφη ελαφριάς σύστασης , δηλαδή αμμώδη η χαλικώδη οι ποσότητες του νερού είναι οι ίδιες , αυξάνεται όμως η συχνότητα του ποτίσματος δηλαδή αντί κάθε 7 ημέρες , κάθε 5 ημέρες.

Τα επόμενα χρόνια οι ποσότητες του νερού αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση της κόμης των δέντρων . Στον πίνακα 1 δίνονται οι ανάγκες των δέντρων πορτοκαλιάς σε λίτρα νερού αναλόγως της διαμέτρου της κόμης των κατά μήνα.

 

Πίνακας 1

 

ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΣΕ ΛΙΤΡΑ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

 

 

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΟΜΗΣ ΔΕΝΤΡΟΥ (σε πόδια)      

 

Παράδειγμα.

Εάν η μέση διάμετρος των δέντρων πορτοκαλιάς ενός περιβολιού είναι 16 πόδια , τον Ιούλιο τα δέντρα χρειάζονται 146 λίτρα νερό κάθε ημέρα. Εάν ποτίζουμε κάθε 10 ημέρες , τότε κάθε δέντρο πρέπει να ποτιστεί με 1460 λίτρα . Εάν το περιβόλι αποτελείται από 30 δέντρα τότε θα πρέπει να ποτίσουμε με 30 x 1460 = 43800 λίτρα ή 43,8 τόνους νερού.                                           Συνήθως το στρογγυλοποιούμε και το κάνουμε 44 τόνους. Για τα γκρέιπφρουτ και τις λεμονιές δίνουμε 20% περισσότερο νερό ενώ στις μανταρινιές 10% ολιγότερο. Στο παράδειγμα μας εάν τα δέντρα μας ήσαν γκρέιπφρουτ η λεμονιές θα δίναμε 52,8͢͢     53 τόνους ενώ εάν ήσαν μανταρινιές θα δίναμε 39,6͢   40 τόνους.

Προτού αρχίσει το επόμενο πότισμα , το έδαφος πρέπει να αποστραγγίσει σε βάθος τουλάχιστο 6 ιντσών. Με αυτό περιορίζεται η προβολή του λαιμού των δέντρων από μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα (κομμίωση) κλπ.  

ΑΡΔΕΥΣΗ (σε γλάστρα)

Όταν τα δενδρύλλια των εσπεριδοειδών είναι φυτεμένα σε γλάστρες, πρέπει να προσέχουμε ώστε τω χώμα της γλάστρας να είναι μόνιμα υγρό. Έτσι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε καθημερινά, ενώ ακόμα και το χειμώνα ποτίζουμε το πολύ κάθε 3-4 μέρες. Σε περίπτωση που το χώμα της γλάστρας στεγνώσει εντελώς και μετά ποτίσουμε, τότε το φυτό θα παρουσιάσει φυλλόπτωση.

 

ΚΛΑΔΕΜΑ

Στα εσπεριδοειδή γίνεται κλάδεμα διαμόρφωσης της κόμης στα νεαρά δέντρα και κλαδοκάθαρο των ξηρών κλαδιών στα ενήλικα δέντρα. Το νεοφυτεμένο δενδρύλλιο σταυρώνεται (κόβεται) στο ύψος του ενός περίπου μέτρου, ώστε να βγάλει πλάγιους βλαστούς από τους οποίους θα αφήσουμε μόνο τρείς που να μη ξεκινούν από το ίδιο σημείο αλλά να απέχουν μεταξύ τους 10 έως 15 εκατοστά .Αυτοί θα γίνουν οι βραχίονες του δέντρου. Από εκεί και πέρα αφαιρούμε μερικούς εσωτερικούς κλάδους ώστε να μπαίνει αρκετό φώς στο εσωτερικό και τίποτε άλλο.

ΛΙΠΑΝΣΗ

 

Η λίπανση ποικίλει ανάλογα με την γονιμότητα του εδάφους αλλά γενικώς μπορεί να ακολουθηθεί ο πίνακας 3 στον οποίο δίδονται οι ανάγκες των δέντρων μέχρι δέκα ετών. Για δέντρα μεγαλύτερα των δέκα ετών θα πρέπει να γίνονται αναλύσεις φύλλων και εδάφους και βάσει αυτών να αποφασίζεται ο τύπος και οι ποσότητες των λιπασμάτων που θα τοποθετηθούν. Στον πίνακα χρησιμοποιήθηκαν τα απλά λιπάσματα 21-0-0 θειική αμμωνία-34,5-0-0 νιτρική αμμωνία     -0-48-0 τριπλό υπερφοσφωρικό – και 0-0-48/52 θειικό Κάλι.

Στον πίνακα 2 δίνονται οι ανάγκες των δέντρων σε καθαρά στοιχεία Άζωτο-Φώσφορο-Κάλι ανάλογα με την ηλικία.

Πίνακας 2

 


Αν χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι λιπασμάτων η δόσεις τροποποιούνται ανάλογα με την εκατοστιαία περιεκτικότητα τους στα στοιχεία Άζωτο –Φωσφόρο - Κάλι .

Εκτός από τα κύρια στοιχεία Άζωτο-Φωσφόρο-Κάλι τα εσπεριδοειδή χρειάζονται και μερικά άλλα στοιχεία για την κανονική τους ανάπτυξη. Τα στοιχεία αυτά που ονομάζονται ιχνοστοιχεία ή μικροστοιχεία διότι χρειάζονται σε μικρές ποσότητες είναι τα ακόλουθα. Ψευδάργυρος (ζίγκος), Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Χαλκός, Ασβέστιο, Σίδηρος, μολυβδαίνιο και Βόριο . Από αυτά εκείνο που τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δίνουμε στα νεαρά κυρίως δέντρα είναι ο σίδηρος , διότι τα περισσότερα εδάφη μας είναι αλκαλικά και δεσμεύουν τα ιόντα του σιδήρου και δεν τα αφήνουν να τα παραλάβει το δέντρο. Στο εμπόριο υπάρχουν μορφές σιδήρου που ονομάζονται χηλικές και παραλαμβάνονται πολύ εύκολα από τα φυτά αν τις τοποθετήσουμε στο έδαφος . Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ο χηλικός σίδηρος που θα επιλέξουμε , να είναι του τύπου EDDHA που είναι ο καταλληλότερος για τα εδάφη της Κύπρου. Στα μικρά δεντράκια βάζουμε 5 γραμμάρια και αυξάνουμε με το μεγάλωμα του δέντρου αναλογικά. Στα μεγάλα δέντρα βάζουμε 100 γραμμάρια. Ο σίδηρος δεν δίνεται ποτέ με διαφιλλικούς ψεκασμούς .

 

 

 

 

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τα εσπεριδοειδή λόγω της μακρόχρονης καλλιέργειας τους έχουν αποκτήσει πάρα πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Αυτοί χωρίζονται σε έντομα ακάρεα μύκητες νηματώδεις και ιούς. Από αυτούς θα περιγραφούν οι κυριότεροι εχθροί, αυτοί που απαντιούνται ποιο συχνά και που ο καλλιεργητής θα τους συναντήσει οπωσδήποτε τα πρώτα χρόνια.

 

ΕΝΤΟΜΑ

1 Αφίδες. (Άλλως ψώρες ή μελίγκρες).Προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση με αποτέλεσμα τα νεαρά φύλλα να     καρουλιάζουν οι νεαροί βλαστοί να γεμίζουν μελιτώματα επάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς και το δέντρο να σταματά την ανάπτυξη του. Το χειρότερο όμως είναι ότι ορισμένα είδη αφίδων μεταδίδουν τον ιό της Τριστέζας, μιας καταστροφικής ασθένειας των εσπεριδοειδών .Οι αφίδες εμφανίζονται ενωρίς την Άνοιξη , συνεχίζουν έως ότου οι θερμοκρασίες του Καλοκαιριού ανεβούν πολύ ψηλά και επανεμφανίζονται το φθινόπωρο με την φθινοπωρινή βλάστηση. Καταπολεμούνται με ψεκασμούς διαφόρων εντομοκτόνων όπως τα Confidor ,mospilan ,Pirimor , Actara και άλλα .

 

2 Φυλλοκνίστης. Είναι ένα μικρολεπιδόπτερο, δηλαδή μια πολύ μικρή πεταλουδίτσα που πετά κυρίως μετά το σούρουπο και γεννά τα αυγά της κάτω από την επιφάνεια των νεαρών φύλλων, στους τρυφερούς βλαστούς ακόμη και στα μικρά φρούτα. Τα σκουληκάκια που βγαίνουν από τα αυγά ,τρυπούν την εφυμενίδα τρέφονται με το εσωτερικό μέρος του φύλλου και δημιουργούν στοές .Το αποτέλεσμα είναι τα φύλλα να συστρέφονται να αλλάζουν χρώμα προς το καφέ να καταστρέφονται και η ανάπτυξη των νεαρών δέντρων να σταματά. Η πρώτη βλάστηση των εσπεριδοειδών που αρχίζει τον Μάρτη δεν επηρεάζεται από τον Φυλλοκνίστη διότι δεν προλαβαίνει να αναπτύξει πληθυσμούς τέτοιους που να μπορούν να προσβάλουν την μεγάλη έκρηξη της βλάστησης που συντελείται εκείνη την εποχή . Από τον Απρίλλη όμως και μετά οι νέες βλαστήσεις προσβάλλονται όλες. Στα μεγάλα δέντρα που έχουν σχηματίσει την κόμη τους, οι ψεκασμοί δεν είναι απαραίτητοι διότι αν καταστραφούν οι δεύτερες και τρίτες βλαστήσεις δεν επηρεάζουν σημαντικά το δέντρο .Στα νεαρά όμως δέντρα που πρέπει να σχηματίσουν την κόμη τους και να αναπτυχθούν είναι απαραίτητο να γίνονται ψεκασμοί καθ’ όλην την βλαστική περίοδο.   Εντομοκτόνα που συστήνονται είναι τα ConfidorMospilanActara και άλλα.

Με τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του Φυλλοκνίστη ταυτόχρονα καταπολεμούνται και τα πλείστα άλλα έντομα που προσβάλλουν τα νεαρά δενδρύλλια όπως τα leafhoppers           ( τζιτζικάκια) αλευρώδεις κ.λπ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

                                             Χαράλαμπος Αριστείδου

                                                       Γεωπόνος

                            

                                                                       Μάρτιος 2014